Contact | Kontakt

Daniel Čejchan
mail@danol.cz

Categories | Rubriky

Admin

1BIT/LS: Druhý semestr na FITu

V minulém příspěvku jsem rozebral předměty prvního semestru, do jaké míry jsem si na ně vzpomněl. V tomto příšpěvku udělám totéž se semestrem druhým.

IFY | Fyzika

Pro informatiky v podstatě zbytečný předmět, vyučovaný na FEKTu, s minimální návazností na zbytek učiva. Pro mne to bylo víceméně opakování z gymplu, jen na některých místech přibyly integrály.

IMA | Matematická analýza

Již trochu zajímavější matematika, než byla IDA v prvním semestru. Prakticky se celá točí kolem limit, derivací a integrálů; tedy věcí, které jsou přeci jen docela zajímavé a dají se i někde využít. Doktorka Krupková, která mi vedla jak přednášky, tak cvičení, je příjemná paní, která má rozumné nároky a sem tam udělá při výpočtech udělá chybu.Například mi za zkoušku omylem udělila 65b místo 55b (maximum bylo 60b). Omyl jsem nahlásil, ona chybu opravila, ale nechala mi k dobru dva body, které by mi chyběly k Ačku. 🙂

INC | Návrh číslicových systémů

Předmět, který se točí kolem hardwaru. Bohužel si o něm nic moc nepamatuji, jen to, že mi připadal docela jednoduchý. A že nemám rád VHDL 😀

IOS | Operační systémy

Strašák mnoha studentů (a skutečně měl nějvětší úmrtnost — 210 studentů, za ním byla IMA se 143). Berou se v něm některé principy operačních systémů a na můj vkus příliš mnoho Linuxu (jako by neexistovaly lepší operační systémy, třeba Windows :P). Část přednášek také zabraly filtry a aplikace pro Bash. Nemůžu si pomoct, ale Bash prostě neuznávám. Převážně proto, že jakékoli složitější syntaktické struktury vypadají hrozně a není pořádně standardizovaný. Utilitka napsaná v Pythonu nebo Dčku mi přijde mnohem vhodnější. Makefiles — další zlo, které by mělo být nahrazeno něčím rozumnějším.

A velice mne zklamal projekt, jednak kvůli nesmyslnému zadání (semafory místo mutexů, procesy místo vláken, a k tomu jsme “simulovali” vazbu kyslíku a vodíku), jednak kvůli smutnému zacházení se studenty (konkrétně se mnou) při opravování. To máte tak: vy si vypipláte projekt, odevzdáte ho a po nějakém čase se vám ve WISu objeví číslíčko, kolik vám za to ráčili dát bodů, a log z hodnotícího skriptu, ze kterého vyčtete úplné hovno. Snaha zjistit, proč vám byly body strženy, abyste se z toho mohli alespoň poučit (případně shledat, že váš projekt splňuje zadání a že testy nepokrývají váš způsob řešení, na což jsem měl v mém případě jisté podezření), se jaksi míjí účinkem.

IPR | Prvky počítačů

Druhý předmět s docentem Kunovským. Platí na něj vše to, co jsem napsal k ITO.

ISJ | Skriptovací jazyky

Volitelný předmět. Celkem v pohodě. Moc si z něj bohužel nepamatuji. Jen, že si tam člověk osahá Python a Ruby.

IVS | Praktické aspekty vývoje softwaru

Z tohoto předmětu si také moc nepamatuji. Učili nás tam GIT, ale takovým způsobem, že jsem to moc nepochopil (GIT se ale opravdu vyplatí naučit). Předmětu vévodil třetí projekt, kde jsem měl poprvé možnost pracovat v týmu — dělalo se na kalkulačce. Po několika dalších zkušenostech s prací v týmu musím říct, že na to prostě musí být vhodní lidé. A takových jsem na FITu bohužel moc nepotkal. Pokud bude někdy vedoucím nějakého týmu na FITu: buďte ostří, dupejte na své nemohoucí líné podřízené studenty, kontrolujte je a nebojte se jim strhnout body, jinak práce zůstane na vás. A pokud budete někdy v nějakém týmu, berte to, prosím vás, vážně. Komunikujte; obzvlášť, pokud něčemu nerozumíte (například celému zadání, co máte udělat). Pište čitelný a smysluplný kód. A proboha, dodržujte termíny.

 


 

VUT FIT | Rozcestník

Bakalářské studium

Magisterké studium (obor MIN | Inteligentní systémy)