Contact | Kontakt

Daniel Čejchan
mail@danol.cz

Categories | Rubriky

Admin

Další aspekty FITu

Ať už o studiu jen spekulujete, nebo na FIT právě nastupujete, asi vás bude zajímat, jak to u nás chodí. V tomto příspěvku se věnuji praktickým aspektům studia na FITu, ubytování, jídle, apod. Nejedná se o manuál, jak co dělat, spíše jde o zhodnocení toho, jak to tu funguje a na co se máte připravit.

Informační systém FITu

Jedna z prvních věcí, se kterou se setkáte, možná i ještě dřív, než uvidíte školu. Bohužel. Kovářova kobyla chodí bosa, dalo by se říct. Ano, náš speciální fiťácký systém je škaredý a nepřehledný. Podklady k předmětům můžou být roztroušené na nějakých čtyřech místech, systém vám v ničem nepomůže (že by tam bylo například nějaké srozumitelné upozorňování na termíny, to ani náhodou), odkazy nevedou na taková místa, která byste čekali… Hrůza běs. Po nějakém roce se s tím ale smíříte a naučíte se v systému i trochu orientovat.

Clickwars

Nedílnou součástí studia na FITu jsou tzv. clickwars. Když máte například cvičení na nějaký předmět, je vypsáno několik různých termínů s omezenou kapacitou. Na spoustu termínů studenti nechtějí chodit — jedná se zejména o ty páteční a ty ranní. Teď, přihlašování je povoleno od určité hodiny, většinou někdy večer. A bývá to tak, že do sekundy po otevření přihlašování bývají nejlepší termíny obsazeny. Vaším cílem tedy je kliknout na tlačítko “Přihlásit” u vašeho vysněného termínu právě v té jedné sekundě. Když kliknete moc brzo, systém vás nepustí a vy přijdete o tu drahocennou vteřinu, kdy je váš termín volný, a když kliknete moc pozdě, tak už bude termín obsazený. Pokud opravdu stojíte o nějaký termín, vyplatí se investovat do internetového připojení s nízkou odezvou nebo se přidat k nějaké církvi.

Koleje

VUT má hezké i škaredé koleje. Nejhezčí a nejdražší (3500 Kč měsíčně, ostatní jsou cca 2500-3000 Kč) jsou Pod Palackého Vrchem, kde je u každého pokoje vlastní sociálka a kuchyň. PPV má nový nábytek, pěkné místnosti a velké stoly. Jako dalších bych dal na žebříček Purkyňovy koleje. Tam jsou pokoje poněkud menší, záchody a kuchyň jsou na patře. Také záleží na bloku, některé mají hezčí vybavení. Pak jsem ještě viděl Listovy koleje, které působí dost ponuře.

Já jsem bydlel na Purkyňových kolejích, první rok s náhodným spolubydlícím na dvojpokoji na starším bloku, kde byly malé stoly a třetí rok na trojpokoji s kamarádem; měli jsme ještě jednoho spolubydlícího z prváku na FASTu, ale ten po půl roce odešel, takže jsme měli pokoj pro sebe. To byla paráda. Druhý rok jsem byl na privátě a musím říct, že víc doporučuju ty koleje. Priváty jsou spíše dražší, většinou je to dál od menzy (Purkyňovy koleje i PPV mají menzu hned vedle) a pokud nechcete na privátě bydlet i přes prázdniny, musíte to řešit nebo platit.

Menzy

Menzy nejsou nic moc. Jídlo stojí pro studenty průměrně asi 50 Kč (ale například ryby jsou hodně drahé — za ty si zaplatíte i kolem stovky) a nebývá moc poctivě udělané, všechna jídla chutnají skoro stejně. Ale vyloženě špatné také není a svůj účel splní. Jídlo se vybírá a platí na místě, bývá na výběr 3-8 jídel a různé přílohy. Na maso jsou u výdejny celkem skoupí; nejvíc je to patrné na vepřu-knedlu-zelu, kde vám dají nějakých šest bramborových knedlíků, tři čtyři kostičky vepřového a zbylé místo na talíři (~70%) zalijí rozvařeným zelím.

Co v menzách dělají dobrého, jsou pizzy. Za cenu oběda si tam můžete koupit pizzu, která vás nasytí a která i dobře chutná. A počkáte si na ni jen kolem pěti minut.

Internet

Internet je na kolejích velice rychlý. Z dobrého serveru jste schopní stahovat nějakých 10-20 MBps. Ale jsou hlídány torrenty. Často vám to může projít, ale pak vás jednou chytnou zrovna v tu nejnevhodnější dobu a vy jste na dva týdny bez internetu. Doporučuju používat alternativní “legální” metody, jako třeba uložto.

Opruzem je nastavování internetu. Internet vám funguje pouze na jedné konkrétní zásuvce pro vaši jednu konkrétní MAC adresu. Pokud omylem zapojíte počítač do špatné rozbočky, máte vy i váš spolubydlící zablokovaný internet a musíte si ho přes informační systém odblokovat. Pokud to uděláte víckrát během měsíce, dostanete dočasný neodblokovatelný ban. Kolejní internet má vlastní informační systém s vlastními loginy (které se neshodují s loginy FITu) a vlastními hesly.

Fajn věcí je, že je fakulta kompletně pokrytá wifinou. U té se přihlašujete loginem (fiťáckým) a heslem (speciálně pro wifi). Některým lidem ale nefunguje 😀 V knihovně je dostupné i připojení po kabelu, ale to se mi nikdy nepodařilo zprovoznit.

Areál školy

Školní kampus má FIT opravdu pěkný. Disponujeme dvěma objekty, které jsou vůči sobě naproti přes ulici a jsou spojené nadchodem. V jednom z objektů je menza, výpočetní cetrum (tzn. školní počítače) a kavárna, druhý je renovovaný klášter. Vše je takové hezké, čisté a moderní. Celý areál je pokrytý wi-fi sítí. V přednáškovkách má člověk rozumně místa (oproti třeba té kulaté přednáškovce na FEKTu, kde je před sedadlem stoleček 3×3 cm a minimum místa na nohy), pod stoly jsou zásuvky. Jenom židle mají poněkud zvláštní instalaci, ale na to se dá zvyknout.

Pokud se chcete někam zašít kvůli práci na projektu, můžete využít již zmíněné centrum výpočetní techniky (CVT), usadit se u některého ze stolků, které jsou rozmístěné po chodbách, nebo můžete jít do knihovny (která se využívá právě spíše na práci na projektech a knihy jsou tam jen jakoby dodatečně). Pokud chcete nějaké zázemí pro tým, knihovna disponuje dvěmi “seminárními místnostmi” pro studenty, které obsahují stůl, tabuli, velkou televizi a dataprojektor. Super věc, jenom jsou v jednom kuse zabrané, je třeba je včas rezervovat. Různě po fakultě jsou další podobné seminární místnosti, ty ale nejsou běžně dostupné pro studenty (ale po dohodě se vstřícným profesorem se máte šanci dostat i do nich). Bylo by fajn, kdyby se i ty daly rezervovat studenty.

Systém hodnocení

Všechny předměty na FITu mají jednotný systém hodnocení (jinde to tak vůbec být nemusí). V předmětu sbíráte body. K tomu, abyste předmět dali, potřebujete alespoň 50 bodů. Dosažitelné maximum je 100 bodů (+ někde prémiové). 90-100 bodů = známka A (prům. 1), 80-89 = B (prům. 1,5), …, 50-59 = E. Prací během semestru, tedy cvičeními a úkoly, můžete získat většinou 30-49 bodů, záleží na předmětu. Zbytek pak můžete získat na zkoušce; ty tedy bývají za 50-70 bodů. Většina předmětů má tzv. zápočet — jedná se o minimální počet bodů, které musíte nasbírat během semestru, aby vás vůbec pustili na zkoušku. Ten bývá kolem poloviny maxima dosažitelných bodů za semestr. Některé předměty (například ICP, IJA, IVS, HKO a další) zkoušku nemají a buď body sbíráte na projektech a práci během semestru (tedy během semestru můžete získat až 100 bodů), nebo se píše zápočtový test (což je v podstatě zkouška?).

Mám kamaráda například na FASTu, kde to má každý předmět jinak a vůbec jsem se v tom nevyznal. Systém hodnocení na FITu mi přijde srozumitelný; člověk ví přesně, na čem je.

Projekty

U nás na FITu se domácím úkolům říká projekty. Mají různý rozsah a v pozdějších semestrech bývají i týmové. Během semestru budou vaším denním i nočním chlebem. Většinu jich budete dělat v C, u několika málo benevolentnějších vedoucích v C++. Pak se v projektech ještě povinně setkáte s HTML+CSS+PHP (IIS, IPP), Pythonem (IPP) a Matlabem (ISS). S možností volby vlastního jazyka jsem se potkal jenom v IVS a ITU.

Řekl bych, že nám na FITu dávají víc projektů, než kolik jich normální student může stihnout udělat pořádně. Hodnocení projektů je většinou automatické a není hodnocena kvalita provedení, ale konformita s očekávaným výsledkem (který se v některých případech ani nemusí shodovat se zadáním). Všeobecně jsou na tom tedy lépe studenti, kteří to dělají tak, aby prolezli, než ti, kteří se to snaží dělat pořádně. Raději bych viděl méně větších projektů (u kterých už je kvalita provedení znát), které mohou pokrývat i více předmětů. Hodně se lpí na formalitách (jméno archivu při odevzdání, Makefiles, formát jmen souborů).

Týmové projekty. Mě bohužel týmové projekty na FITu naučily toto: nikomu nevěř. Lidi, berte týmové projekty vážně! Pokud jste týmoví vedoucí, buďte ostří. A všichni dodržujte termíny! V zaměstnání bude potřeba hodně spolupráce a týmové projekty na FITu jsou dobrá příležitost, jak se to naučit. Týmový projekt by neměl být jenom o tom, aby se práce udělala, ale také o tom, aby se studenti naučili spolupracovat. Velmi by se hodil nějaký povinný předmět, který by se věnoval výhradně týmové spolupráci.

Přednášky, streamování, studjiní materiály

Po třech letech ze mne zcela opadlo nutkání chodit na přednášky. Zejména proto, že na to v posledních semestrech ani nebyl čas. Prvních pár týdnů, kdy se semestr rozjíždí a ještě ani nejsou zveřejněna zadání projektů, se rozhodně vyplatí na přednášky chodit, protože některé se mohou ukázat zajímavé. Navíc lektory moc netěší prázdné přednáškovky. Mně se ale mnohem líp učí ze slidů z přednášek, které nám učitelé dávají k dispozici — za to vřelé díky. Člověk si může jet vlastním tempem, dohledávat si věci, aniž by mu mezitím utekl výklad, a i se to naučím rychleji.

Přednášky některých předmětů je také možné sledovat on-line z domu — škola zajišťuje jejich streamování. Funguje to ale pouze na kolejní síti (tedy pokud bydlíte na privátě, máte smůlu), a navíc jen občas. Moc jsem možnosti streamů nevyužíval, ale když jsem si ho někdy pustil, video bylo nestabilní a mívalo dlouhé (několik minut, někdy až do konce přednášky) výpadky. Kromě streamů se video také nahrává a po nějakém týdnu, dvou je možné si celou přednášku stáhnout z webu. Oproti streamování je nahrávání povoleno u více předmětů.

Stipendia

Celkem zajímavou motivací pro studium jsou stipendia, které FIT nabízí. Za doby mého nástupu nabízel nějakých 6000 za hezkou maturitu (500 nejlepším z celého VUT, bere se matika a angličtina). Dále pak za každý semestr (kromě posledního) nabízí FIT 5% nejlepších studentů (v daném ročníku a semestru, ~20 lidí) jednorázově cca 6.000 Kč (s ročníkem se to navyšuje až na cca 8.000) a 2% nejlepších (~5 lidí) trojnásobek, tedy nějakých 20.000 Kč.

 


 

VUT FIT | Rozcestník

Bakalářské studium

Magisterké studium (obor MIN | Inteligentní systémy)